U trendu

RF: Revidiranje Dejtona može imati opasne posledice

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu upozorila je danas, povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da stalni pokušaji „spoljnih igračca“ da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne Bosne i Hercegovine mogu imati bespovratne i opasne posledice.

U objavi na Fejsbuku iz Ambasade podsećaju da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan na današnji dan pre 27 godina, čime je okončan tragični oružani sukob.

“Ovaj dokument ne samo da je doneo dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH”, poručili su.

Rusija se, ističu, “kao država garant Mirovnog sporazuma iz 1995. godine, dosledno zalaže za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima od kojih je sastavljena Bosna i Hercegovina”.

“Uvereni smo da stalni pokušaji spoljnih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokolebljive temelje moderne Bosne i Hercegovine mogu imati bespovratne i opasne posledice. Čvrsto se zalažemo za hitan prenos potpune vlasti na narode Bosne i Hercegovine, ukidanje “pogrdnog spoljnog protektorata” u obliku Kancelarije visokog predstavnika”, poručili iz Ambasade Rusije.

Ističu da veruju da su građani Bosne i Hercegovine zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju, kompromis i konsenzusu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.