U trendu

Rjabkov: Moratorijum na raspoređivanje nuklearnog oružja u Evropi i dalje važi

MOSKVA – Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je danas da Rusija neće razmeštati nuklearno oružje srednjeg dometa (IFN) u Evropi, dok god SAD ne odluče da rasporede oružje tog tipa u na teritoriju Evrope ili Azije.

„Moratorijum na raspoređivanje IFN je i dalje na snazi, ali ako SAD rasporede takvo oružje na evropskoj ili azijskoj teritoriji, naš pristup ne može ostati nepromenjen“, rekao je Rjabkov za novinski kanal „Rosija 24“, prenosi Rojters.

Komentarišući otkazani sastanak Bilateralne konsultativne komisije u okviru sporazuma o nuklearnom razoružanju novi START, koji je trebalo da se održi od 29. novembra do 6. decembra u Kairu, Rbjakov je rekao da su rusko-američki pregovori o kontroli nuklearnog naoružanja „pauzirani, ali ne i prekinuti“, prenosi TAS S.

„Mislim da je ovo ispravan stav – pregovori su pauzirani, nisu prekinuti. Odložili smo sastanak bilateralne konsultativne komisije o ugovoru ‘Novi START’, nismo ga otkazali. Uzdržao bih se od nagađanja kada bi oni mogli da budu nastavljeni“, rekao je on.

Kada je u pitanju nastavak dijaloga o strateškoj stabilnosti Rjabkov navodi da Rusija neće učiniti jednostrane ustupke, ali da je spremna da nastavi razgovore ovaj dijalog na ravnopravnoj i dobro izbalansiranoj osnovi.

„Ovaj dijalog se može nastaviti samo na ravnopravnoj i dobro izbalansiranoj osnovi. A rezultati se mogu očekivati samo ako druga strana (SAD) shvati da Rusija nema nameru da pravi jednostrane ustupke“, rekao je Rjabkov.

Sporazum Novi START, koji je stupio na snagu 2011. godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede, kao i raspoređivanje raketa i bombardera za njihovu isporuku na kopnu i podmornicama, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.