U trendu

Rjabkov: Ne isključujemo novo zaoštravanje sa SAD

MOSKVA – Moskva ne isključuje mogućnost daljeg zaoštravanja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, ako ne budu uloženi dodatni napori za njihovu normalizaciju, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nakon sastanka sa zamenicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland u Moskvi.

Razgovori sa Nulandovom u Ministarstvu spoljnih poslova su trajali oko dva sata, a Rjabkov ih je opisao kao krajnje otvorene.

„Razgovor je bio koristan, ali nema slaganja pozicija dve strane. Amerikanci nemaju sluha za našu logiku, naše zahteve. Ali, bez obzira na to, razgovor je bio koristan“, rekao je Rjabkov za Sputnjik.

Dodao je da Rusija ne isključuje ni opciju zamrzavanja rada ruske diplomatske misije u SAD, mada bi, kako ne naveo, želela da izbegne taj scenario.

„Želeli bismo da to izbegnemo. Ali ne možemo da isključimo takav scenario u najgorem slučaju“, rekao je on.

S tim u vezi kao glavno pitanje postavljeno je pitanje funkcionisanja diplomatske misije i problema sa izdavanjem viza, a prema rečima ruskog diplomate, napredak nije postignut, ali su planirane nove konsultacije na tu temu.

Rjabkov je rekao i da Ukrajina nije bila na dnevnom redu razgovora.

Nuland je rekla da je sa Rjabkovom razgovarala o bilateralnim odnosima.

„Drago mi je da sam opet u Rusiji i da se bavim našim bilateralnim odnosima“, rekla je novinarima posle sastanka.

U Kremlju su saopštili da postoji mogućnost da se tema Ukrajine nađe na dnevnom redu razgovora Nulandove i Dmitrija Kozaka, zamenika šefa administracije predsednika Rusije.

SAD su ranije je izbacila određena lica sa sankcionog spiska kao zamenu za saglasnost ruskih vlasti za posetu zamenice državnog sekretara SAD, a Rjabkov je danas precizirao da je američku vizu dobio vršilac dužnosti zamenika direktora Odseka MIP za neširenje i kontrolu naoružanja Konstantin Voroncov.

Viktorija Nuland se smatra jednim od najvećih specijalista po pitanju Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a u prethodnoj vlasti pod rukovodstvom Donalda Trampa ona je takođe obavljala funkciju pomoćnika državnog sekretara, ali za Evropu i Evroaziju.

Njena poseta Moskvi dolazi četiri meseca nakon samita šefova država, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, u Ženevi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.