U trendu

Rjabkov o testiranju rakete: SAD dugo razvijaju takve sisteme

MOSKVA – Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je danas da je testiranje krstareće rakete, dometa zabranjenog Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), ukazuje da Vašington već dugo razvija takve sisteme.

„Teško može biti jasnije i eksplicitnije potvrde činjenice da SAD razvijaju takve sisteme već dugo, a pripreme za odustajanje od sporazuma uključivale su, posebno, relevatno istraživanje i razvoj“, rekao je Rjabkov za TAS S.

On je dodao da Rusija neće biti uvučena u trku u naoružanju i poručio da Moskva i dalje ne planira da rasporedi rakete osim ukoliko SAD to prve ne urade, dodaje Rojters.

Si-En-En sinoć je preneo da je američka vojska testirala konvencionalnu krstareću raketu zemlja-vazduh.

Reč je o testu koji je bio zabranjen INF-om, a koji je prestao da važi.

Kako je saopštio Pentagon, raketa je ispaljena u nedelju sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu posle 500 kilometara leta.

Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glave.

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa sa Rusijom, nakon što su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje raspoređivanjem svojih raketa S SC-8, koje mogu da nose nuklearno punjenje.

Sporazum je, posle odluke SAD, napustila i Rusija.

Time je stavljena tačka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-vazduh sa dometom od 500 do 5.500 kilometara.

(Tanjug)