U trendu

Rohani: Izrael je kancerogeni tumor koji su stvorile zapadne zemlje

Predsednik Irana Hasan Rohani nazvao je Izrael „kancerogenim tumorom“ koji su stvorile zapadne zemlje kako bi ostvarivale svoje interese na Bliskom istoku.

U govoru na godišnjoj Konferenciji islamskog jedinstva, Rohani je rekao da je „jedan od zloslutnih rezultata Drugog svetskog rata bilo formiranje kancerogenog tumora u regionu“.

On je nazvao Izrael „lažnim režimom“ koji su uspostavile zapadne zemlje.

Lideri Irana često kritikuju Izrael i predviđaju nestanak te zemlje, ali Rohani, relativno umeren političar, retko koristi takvu retoriku.

Iran podržava ekstremističke grupe u regionu, libanski Hezbolah i palestinski Hamas, koje obećavaju uništenje Izraela. Iran nikad nije zapretio napadom na Izrael, ali je obećao da će uzvratiti ako bude napadnut. Izrael smatra Iran egzistencijalnom pretnjom.

Kako bi zaštitile Izrael, SAD održavaju bliske veze s muslimanskim državama na Bliskom istoku, naveo je Rohani, očigledno misleći na glavnog iranskog rivala Saudijsku Arabiju i na Ujedinjene Arapske Emirate.

Rohani je, međutim, dodao, da je Iran spreman da brani Saudijsku Arabiju od „terorizma i supersila“.

„Mi vas smatramo bratom. Mi smatramo ljude Meke i Medine našom braćom“, rekao je Rohani.

Meka i Medina su dva najsvetija mesta u islamu, a nalaze se u Saudijskoj Arabiji.

Rijad je pre gotovo tri godine prekinuo diplomatske veze s Teheranom, pošto su iranski demonstranti napali diplomatska predstavništva Saudijske Arabije u Iranu zbog pogubljenja poznatog šiitskog imama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar