U trendu

Rojters: Bezbednosni pregovori SAD i Rusije 10. januara

VAŠINGTON – Američki i ruski zvaničnici će 10. januara održati bezbednosne pregovore, potvrdio je visoki funkcioner administracije u Vašingtonu.

Ranije je najavljeno i da će Rusija i NATO, po svemu sudeći, 12. januara održati samit, a već 13. januara bi trebalo da bude održan i prošireni sastanak na kojem bi, pored Vašingtona i Moskve, trebalo da učestvuje i nekoliko evropskih zemalja, dodao je isti zvaničnik, prenosi Rojters.

Moskva je iznela niz bezbednosnih predloga o kojima želi da pregovara, uključujući i zahtev da se Zapad obaveže da će NATO odustati od bilo kakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

„Kada sednemo da razgovaramo, Rusija može da iznese svoje brige na pregovarački sto, ali i mi ćemo izneti svoju zabrinutost u vezi sa aktivnostima Rusije“, rekao je isti zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, koji je želeo da ostane anoniman i dodao da se „bez Ukrajine neće donositi odluke o Ukrajini“.

On je rekao da će tokom pregovora biti oblasti u kojima će postojati saglasnost, ali i onih oko kojih se dve strane neće složiti, uz konstataciju da je i to deo diplomatskih odnosa.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je u ponedeljak zakon o povećanoj potrošnji kojim će, izmedu ostalog, biti obezbeđeno 300 miliona dolara za za podršku ukrajinskim oružanim snagama i dodatne milijarde dolara za evropsku odbranu u celini.

Administracija u Vašingtonu, koja smatra da Kremlj planira invaziju na Ukrajinu, obećala je brze i brutalne sankcije u slučaju takvog upada, ali Rusija negira da ima takve namere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar