U trendu

Rojters: Nigerijska vojska ubijala decu u ratu protiv pobunjenika

ABUDŽA – Nigerijska vojska ubijala je decu tokom rata protiv islamističkih pobunjenika na severoistoku zemlje, naveo je danas Rojters, pozivajući se na svedočenja više od 40 vojnika i civila koji su rekli da su svedočili kada su pripadnici vojske ubijali decu.

Među izvorima su roditelji i drugi civili, kao i vojnici koji su rekli da su učestvovali u nekoj od desetina vojnih operacija prilikom kojih su ubijana deca.

U Rojtersu navode da je ubijeno najmanje 60 dece u šest pojedinačnih incidenata.

Agencija je istragu i izveštaj zasnovala na intervjuima sa 44 civilna svedoka koji su imali saznanja o ubistvima i nestancima dece, kao i na intervjuima sa 15 pripadnika bezbednosnih snaga, uključujući vojnike i pripadnike lokalne milicije, koji su rekli da su učestvovali ili posmatrali planska ubistva dece.

General-major nigerijske vojske Kristofer Musa tvrdi da vojska nikad nije ciljano ubijala decu, a Rojtersov izveštaj opisao kao „deo stranih napora da se potkopa borba Nigerije protiv islamističkih pobunjenika“.

Vojska Nigerije poslednjih 13 godina je u sukobu sa islamističkim pobunjenicima na severostoku zemlje.

Od početka sukoba umrlo je najmanje 300.000 ljudi, a prema navodima, UN najviše njih je stradalo od gladi ili bolesti, a samo deo od posledica oružanog sukoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.