U trendu

RTRS: Srbima oteta preostalo rukovodeće mesto u sudstvu BiH

BANJALUKA – Na rukovodećoj poziciji pravosudnih institucija BiH nema nijednog predstavnika srpskog naroda, niti predstavnika iz Republike Srpske, nakon što je, bez normativnog uporišta, za novog predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH izabran Halil Lagumdžija, javlja RTRS.

Takva nezapamćena neproporcionalnost, za Lagumdžiju, očekivano, nije sporna, piše javni servis RS i dodaje da je, međutim, sporna za Srbe iz Republike Srpske.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik najavljuje mogućnost apelacije pred Ustavnim sudom, ali, kako je rekao, i u “obraćanju Ustavnom sudu ničemu se ne treba nadati, niti očekivati”.

“VSTS je imenovan mimo Ustava, to je nasilje koje guraju stranci u BiH. Ovakav način izbora sudija ne postoji nigde na svetu. Ovo je samo priprema za to da se postave sudije koje odgovaraju, recimo, žalbenom veću BiH da bi nam na izborima 2022. godine oni donosili odluke kakve hoće”, rekao je Dodik.

I bivši predsednik VSTS Milan Tegeltija izjavio je da je “političko Sarajevo potpuno ovladalo pravosuđem na nivou BiH isterivanjem Srba i predstavnika Republike Srpske sa čelnih pozicija u Visokom sudskom i tužilačkom savetu”, prenosi RTRS.

Tegeltija je ocenio i da je sve ovo direktna posledica prenošenja političkih bitaka iz Republike Srpske na nivo BiH u nameri da se putem pravosudnog aparata BiH proizvede promena vlasti u Republici Srpskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar