U trendu

Rumunija: Moguće raspisivanje referenduma?

Antivladini protesti u Rumuniji ne jenjavaju ni posle povlačenja uredbe o dekriminalizaciji pojedinih slučajeva korupcije, a analitičari se uzdržavaju od prognoza daljeg razvoja događaja u toj zemlji, ali ne isključuju mogućnost održavanja referenduma, koji je predložio predsednik Klaus Johanis.

Predsednik Rumunije se još 24. januara založio za održavanje referenduma, pet dana nakon što je vlada donela spornu uredbu, podseća za Tanjug zamenik glavnog i odgovornog urednika lista “Adevarul” Avram Liviu.

Tema referenduma bi bila borba protiv korupcije i obezbeđivanje visokih standarda i javnog integriteta, ali konkretno formulisanog pitanja još nema.

“Pred nama je period od 20 dana tokom kojih parlament treba da da nepristrasno mišljenje o referendumu. Narednog ponedeljka očekujemo od predsednika da donese dekret o raspisivanju referenduma i formulisanja referendumskog pitanja”, rekao je Liviu.

Očekuje da će, ukoliko pitanje bude adekvatno formulisano i ako ga većina podrži, svaki sledeći pokušaj vlade ili predsednika da zaustavi brobu protiv korupcije, biti neustavan.

Vlada je u međuvremeni, inače, ukinula spornu uredbu, u parlamentu je „prošla“ glasanje o poverenju, ali su demonstranti nastavili da protestuju, pa nije jasno zašto su protesti nastavljeni i da li su autohtoni ili „indukovani“ sa strane.

Istovremeno, poslednjih dana ispred predsedničke palate protestuju vladine pristalice.

Predsednik Johanis se inače u startu stavio na stranu antivladinih demonstranata, navodeći da su razlozi za njihovo nezadovoljstvo opravdani.

Vlada je socijaldemokratska, a predsednik je došao iz desne stranke.

Liviu smatra da nema razloga, niti dokaza da iza protesta stoji neka partija ili pojedinac, navodeći da su građani jednostvano ljuti na pokušaj vlade da dekriminalizuje pojedina krivična dela i smanji kazne za zloupotrebu službenog položaja.

Liviu ukazuje na mogućnost da se ta uredba može vratiti “na mala vrata” kroz parlament i da je to razlog zašto su protesti nastavljeni.

“Parlament može uredbu da odobri, izmeni ili je odbaci. Nalazimo se u veoma komplikovanoj pravnoj proceduri”, kaže on i objašnjava da je uredba koja je izazvala proteste doneta po rednim brojem 13, a da je urednom broj 14 ona ukinuta.

Međutim, obe su, kaže poslate u parlament.

Prema postojećem zakonu, ukoliko parlament bude ignorisao ukinutu uredbu broj 13 i odbaci uredbu broj 14 koja ukida 13, onda će automatski uredba 13 biti na snazi, pojasnio je i dodao da građani osećaju tu “opasnost”.

Liviu ne može da proceni šta će se dešavati u budućnosti, jer su tokom krize, poslanici i ministri odbijali da se izjasne, te da su stvari postale poznate tek pošto su urađene.

Na pitanje šta misli o protestu ispred predsedničke palate, on je rekao da nije čuo razlog zbog čega neko traži ostavku ili smenu Predsednika Republike.

A da li su novi izbori jedna od opcija?

Liviu na to pitanje odgovara da je u Rumuniji po ustavnom zakonu nemoguće imati prevremene izbore, a s druge strane, dodaje, nijedan poslanik ne želi da izgubi poslaničko mesto, pa će “najverovatnije bilo koja vlada dobiti poverenje na kraju”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.