U trendu

RUS: Dokazi o ucescu Pentagona za finansiranje bio projekata

MOSKVA – Ruska vojska dobila je dokaze u vidu dokumanata, koji potvrđuju da je Pentagon umešan u finansiranje vojno-bioloških projekata u Ukrajini, izjavio je danas načelnik ruskih snaga za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov, javlja TAS S.

„Smatramo da su se stvarale komponente biološkog oružja
u Ukrajini“, rekao je Kirilov.

Pokazao je dokument od 6. marta 2015. koji, prema njegovim tvrdnjama, potvrđuje „direktnu umešanost Pentagona u finansiranje vojno-bioloških projekata u Ukrajini“.

Ruske snage imaju i dokumente koje potvrđuju da su biološki uzorci iz Ukrajine predati trećim zemljama, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju i Gruziju, kazao je Kirilov.

„Ono što vidite su zvanični dokumenti koji potvrđuju prenošenje 5.000 uzoraka krvi ukrajinskih državljana Lugarovom istraživačkom centru u Tbilisiju, povezanom sa Pentagonom, i 773 uzorka referentnoj laboratoriji u Velikoj Britaniji. Potpisan je sporazum o izvozu neograničene količine infektivnog materijala u Institut Fridrih Lefler u Nemačkoj“, naveo je Kirilov.

Prema rečima Kirilova, „analiza iz dobijenih informacija ukazuje na to da ukrajinski specijalisti nisu svesni potencijalnih rizika primopredaje bioloških materijala, te da se oni nemaju stvarno razumevanje pravih ciljeva svojih istraživanja“.

Kako prenosi Sputnjik, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su novac primile laboratorije ukrajinskog ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu, ukupno 32 miliona dolara.

„Zapadni mediji i pojedini ‘stručnjaci-biolozi’, koji najčešće imaju drugo američko državljanstvo, izražavaju sumnju u autentičnost materijala koje mi objavljujemo. Skrećem pažnju da dokumenti imaju potpise nadležnih lica i da su overeni pečatima organizacija“, istakao je Kirilov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.