U trendu

RUS: Dokumenti potvrduju ucesce SAD u UKR biolskim lab

MOSKVA – Jedan od dokumenata do kojeg su došle ruske oružane snage potvrđuje da su sve studije visokog rizika u ukrajinskim biološkim laboratorijama sprovedene pod rukovodstvom specijalista iz Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je danas načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

Prema njegovim recima, „(materijali) jasno pobijaju izjavu SAD da samo ukrajinski naučnici rade u biolaboratorijama u Ukrajini bez intervencije američkih biologa“, istakao je Kirilov, prenosi agencija TAS S.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sa velikim stepenom verovatnoće može da se kaže da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište različite etničke grupe stanovništva, preneo je Sputnjik.

To ministarstvo je navelo da su predstavnici zapadnih zemalja oprezni u vezi sa transferom svojih biomaterijala, ali da dokumenti potvrđuju brojne slučajeve prenosa biouzoraka ukrajinskih državljana u inostranstvo.

Kako je saopštio ruski vojni resor, Amerikanci su već uspeli da uklone većinu dokumentacije iz laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, uključujući baze podataka, biomaterijale i opremu, u Lavovski istraživački institut za epidemiologiju i higijenu i američki konzulat u Lavovu.

Pentagon se interesovao za insekte u Ukrajini koji prenose zaraze, a analiza dobijenih materijala pokazuje da je više od 140 kontejnera sa ektoparazitima slepih miševa – buvama i krpeljima, izneto je u inostranstvo iz biološke laboratorije u Harkovu, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije dodaje da su postali poznati detalji projekta UP-4, koji je realizovan uz učešće laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, a projektovan je za period do 2020. godine.

Kako se objašnjava, njegova svrha bila je proučavanje mogućnosti širenja posebno opasnih infekcija preko ptica selica.

Infekcije su uključivale i visokopatogeni grip H5N1, čija smrtnost za ljude dostiže 50 odsto, kao i Bolest Njukasla.

„Od svih metoda razvijenih u Sjedinjenim Državama za destabilizaciju epidemiološke situacije, ova je jedna od najnepromišljenijih i najneodgovornijih, jer ne dozvoljava da se kontroliše dalji razvoj situacije“, istakao je Kirilov.

Kirilov tvrdi da su troškovi realizacije američkog projekta UP-4 sa širenjem patogena pomoću ptica iznosili 1,6 miliona dolara.

Kako je naveo, razvijao se i projekat R-781, gde se slepi miševi smatraju nosiocima potencijalnih agenasa biološkog oružja.

Prema rečima Kirilova, potvrđena je činjenica direktnog plaćanja Pentagona za učešće u istraživanju.

Skromne, po americkim standardima, plate su vredne pažnje – to ukazuje na nisku procenu profesionalizma ukrajinskih specijalista, ocenio je Kirilov.

Takođe, kako tvrdi Kirilov, dokumenti sadrže predloge za proširenje vojno-biološkog programa SAD na teritoriji Ukrajine.

Tako su, prema njegovim rečima, pronađeni dokazi o nastavku završenih bioloških projekata UP-2, UP-9, UP-10, usmerenih na proučavanje uzročnika antraksa i afričke svinjske kuge.

„Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland je svojom izjavom indirektno potvrdila sprovođenje vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini uz zaobilaženje postojećih međunarodnih sporazuma“, poručio je Kirilov.

Ranije je Nulandova izjavila da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, te da trenutno Kijev i Vašington rade na tome da materijali koji su prikupljeni ne dospeju u ruke ruskih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar