U trendu

Rusi stigli u Bjalovjesku sumu, cekaju se Ukrajinci

MOSKVA – Ruska delegacija stigla je u Belorusiju, na mesto gde će se sutra održati pregovori sa Ukrajinom, dok je ukrajinska delegacija krenula iz Kijeva i njen dolazak se očekuje ujutru, saopštio je pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski koji je na čelu ruske delegacije.

„Koliko ja znam, ukrajinska delegacija je već krenula iz Kijeva, sada je na putu. Mi smo stigli ranije. Oni će verovatno stići sutra ujutru. Mi, generalno, razumemo njihove poteškoće sa logistikom“, rekao je Medinski, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, strane su za mesto pregovora izabrale Bjalovješku šumu, u Belorusiji, a odluka je zajednički doneta.

„Zajedno smo odlučili, ovde je zgodnije i nama i ukrajinskoj strani. Ukrajinskoj strani je bliža poljska granica, jer oni, koliko vidim, dolaze do nas preko Poljske“, rekao je Medinski.

Kako je naglasio, ruska vojska osigurava bezbednosni koridor za kretanje ukrajinske delegacije po teritoriji Ukrajine.

Na pregovorima sa ukrajinskom stranom razgovara se o prekidu vatre, dodao je Medinski.

„Kao što znate, na prošlom sastanku smo razgovarali o stavovima, a takođe smo izneli niz predloga Rusije, povezanih sa hitnim režimom prekida vatre. Po pitanju niza predloga smo, generalno, naišli na međusobno razumevanje za pregovaračkim stolom. Međutim, kada se radi o nekim od najosnovnijih, što je potpuno očekivano, ukrajinska strana je uzela vreme za razmišljanje i konsultacije sa Kijevom“, saopštio je Medinski.

Ukrajinska agencija „Ukrinform“ prenela je da je kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog potvrdio da ukrajinska delegacija putuje na pregovore sa Rusijom, a drugi detalji nisu saopšteni, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.