U trendu

Rusija: Izbor visokog predstavnika bez SB UN loš za BiH

MOSKVA – Rusija smatra da pokušaj da se imenuje novi Visoki predstavnik UN u BiH, bez saglasnosti svih zaintresovanih strana i mimo procedure u Savetu bezbednosti, neće doprineti stabilizaciji u ovoj zemlji.

„Pokušaji da se na dužnost visokog predstavnika u BiH imenuje novi predstavnik, bez konsenzusa u rukovodećem komitetu i među samim stranama u BiH, zaobilazeći Savet bezbednosti UN, nespojivi su sa interesima stabilizacije BiH“, poručila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je održan telefonski razgovor ministara spoljnih poslova Rusije, Nemačke i Francuske, ističući da je tom prilikom bilo reči i o aspektima situacije na Balkanu, prenosi Sputnjik.

„Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ukazao je na potrebu zatvaranja aparata Visokog predstavnika u BiH i predaju celokupne vlasti i odgovornosti za sudbinu zemlje vlastima BiH, u skladu sa principima Dejtonskog sporazuma“, saopštila ruska zvaničnica.

Ona je naglasila da nema ništa novo u stavu Rusije po tom pitanju i da se to zasniva na principima koje su već ranije iskazivani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar