U trendu

Rusija izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu

MOSKVA – Ruska vlada je dala sve od sebe u pokušajima da ubedi SAD da ostanu privržene Sporazumu o otvorenom nebu (TOS), rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na sednici Saveta Federacije, a i Rusija je blizu izlaska iz sporazuma.

„Uložili smo maksimum napora da zadržimo SAD u sporazumu, i sada verujemo da bi bila optimalna i korektna odluka da napustimo TOS“, izjavio je Rjabkov, a preneo TAS S.

Savet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, velikom većinom je izglasao izlazak zemlje iz TOS-a, sa 152 glasa od ukupno 170 poslanika.

Isti zakon je 19. maja jednoglasno usvojen u donjem domu, Ruskoj državnoj Dumi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je 15. januara izdalo saopštenje u kojem navodi da je otpočela procedura za napuštanje TOS-a, jer nije bilo napretka u razrešenju nesuglasica, nakon povlačenja SAD u novembru 2020. godine.

Američki Stejt department je u aprilu saopštio da SAD nisu donele odluku o nastavku učešća u TOS-u.

Zamenica državnog sekretara Vendi Šerman je 27. maja rekla Rjabkovu da su SAD odlučile da se ne vraćaju u TOS, dodao je visoki funkcioner ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Sporazum o otvorenom nebu je na snazi od 2002. godine i ima 34 članice.

Sporazum omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar