U trendu

Rusija je spremna da nastavi dijalog sa SAD na strateškom planu

Rusija je spremna da nastavi dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama o strateškoj agendi, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Kancelariji UN-a i drugim medjunarodnim organizacijama u Ženevi Genadij Gatilov na zasedanju Konferencije o razoružanju.

On je izrazio nadu da će energija koja je proizašla iz sastanka ruskog i američkog predsednika „na kraju omogućiti postizanje stabilnih sporazuma o smanjenju tenzija i jačanju medjunarodne bezbednosti“, preneo je TASS.

Gatilov je istakao da petogodišnje produženje Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja, poznatog kao (Novi START), koje je realizovano zbog uporne ruske politike, daje nadu u novi dijalog „o aktuelnim pitanjima medjunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti“.

Rusko-američki samit koji je održan u Ženevi 16. juna bio je još jedan korak u ovom pravcu.

Jedan od njegovih najvažnijih rezultata je taj što su ruski i američki lideri Vladimir Putin i Džozef Bajden izdali zajedničku izjavu u kojoj su se saglasili da u nuklearnom ratu ne mogu biti pobednici i da ga nikada ne treba voditi.

„To može biti osnova za izgradnju obnovljene globalne bezbednosne arhitekture, jednake za sve i nedeljive“, zaključio je Gatilov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.