U trendu

Rusija odbacila tvrdnje da koristi Zaporožje kao vojnu bazu

NJUJORK – Rusija je odbacila kao netačne tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ruske snage koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu, navodi se u komentaru ruske delegacije na Konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

„U svojoj izjavi na 10. Konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nukleranog naoružanja, američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je ruske oružane snage da koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu. Snažno odbacujemo takve optužbe“, navodi se u komentaru ruske delegacije, koji je objavljen na njenom sajtu.

Kako se dodaje, Rusija je u više navrata istakla da akcije njenih oružanih snaga ni na koji način ne podrivaju nuklearnu bezbednost Ukrajine i ne ometaju normalan rad elektrane, prenosi TAS S.

U saopštenju se ukrajinske oružane formacije optužuju da su poslednjih meseci izvršile niz provokacija koristeći bespilotne letelice, uključujući one koje su isporučile članice NATO, kako bi sabotirale normalno funkcionisanje elektrane, zastrašile njeno osoblje, podrile bezbednost nuklearne elektrane i stvorile pretnju od nuklearne katastrofe.

Ističe se da je Rusija na to ukazala na sastanku Saveta bezbednosti UN, koji je održan 29. jula.

„Kada preduzima takve korake, Kijev ima punu podršku SAD i drugih zapadnih država“, navodi ruska delegacija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije je nazvao ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje „vrhuncem neodgovornosti“ i optužio Moskvu da je koristi kao „nuklearni štit“ u napadima na ukrajinske snage.

On je dodao da je Vašington duboko zabrinut što Moskva sada koristi nuklearnu elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz okoline

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar