U trendu

Rusija poziva da se ne preuveličava važnost Dana D u Normandiji

Ruske vlasti su danas pozvale da se ne „preuveličava“ važnost savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. godine, i da se ne umanjuje uloga Sovjetskog saveza u porazu nacističkih snaga Adolfa Hitlera.

„Doprinos saveznika u pobedi nad Trećim rajhom je jasan. Ali to ne treba preuveličavati i na taj način umanjiti značaj titanskih napora Sovjetskog saveza, bez kojeg ta pobeda jednostavno ne bi ni postojala“, izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Odajući priznanje poginulima, Zaharova je osudila „katastrofalno prekrajanje istorije“ u filmovima i medijima, u kojima SAD i saveznici imaju ključnu ulogu u porazu nacističke Nemačke.

Po njenim rečima, iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji nije imalo odlučujući uticaj na ishod Drugog svetskog rata koji je već bio „predodredjen“ pobedom Crvene armije, pre svega u bitkama za Staljingrad i Kursk.

U Velikoj Britaniji danas je počelo obeležavanje Dan D, iskrcavanje saveznika u Francuskoj, a ceremonija nastavlja se sutra u Normandiji.

Ruske vlasti i predsednik Vladimir Putin, koji neće prisustvovati komemoraciji, godinama osudjuju Zapad zbog zanemarivanja sovjetske uloge i 27 miliona sovjetskih žrtava tokom Drugog Svetskog rata.

Sećanje na Veliki domovinski rat, kako se u Rusiji zove rat Sovjetskog saveza i nacističke Nemačke, izvor je dubokog ponosa te zemlje i glavni stub patriotizma koji Kremlj neguje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.