U trendu

Rusija preimenovala ulice gde su britanska i američka ambasada po otcepljenim ukrajinskim oblastima

Rusija je pribegla praksi Vašingtona i preimenovala ulice gde se nalaze američka i britanska ambasada u Moskvi po nazivima dve separatitičke oblasti u istočnoj Ukrajini gde se sada vode najžešće borbe.

Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je njihovu nezavisnost u februaru neposredno pre nego što je poslao ruske trupe da ih „oslobode“ od Ukrajine.

SAD i Britanija nisu priznale samoproglašenje narodne republike Donjeck i Lugansk, ali ruski zvaničnici kažu da će bar morati da priznaju nove adrese ako hoće da im stiže pošta.

Danas je ispred britanske ambasade istaknut natpis sa novim nazivom ulice Trg Luganske Narodne Republike, a od prošlog meseca američka ambasada u Moskvi nalazi se na Trgu Donjecke Narodne Republike.

SAD su medjutim igrale ovu igru mnogo duže, navodi AP. Tokom 1980-ih deo ulice ispred Sovjetske ambasade u Vašingtonu simbolično je nazvan Plaza Andrej Saharov u čast sovjetskog nuklearnog fizičara i vodećeg disidenta i aktiviste za ljudska prava.

Od 2018. godine deo avenije ispred nove ruske ambasade u Vašingtonu zove se Boris Njemcov Plaza. Njemcov, opozicioni vodja koji je vodio proteste protiv Putina i radio na otkrivanju korupcije ubijen je blizu Kremlja 2015. godine.

Ruska ambasada u Londonu za sada je na nepromenjenoj adresi Kensington Palas Gardens.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar