U trendu

Rusija primećuje razliku između Bajdenove i Trampove vlade

MOSKVA – Ruski zamenik ministra spoljnih poslova, Sergej Rjabkov u intervjuu za časopis Internacional, rekao je da vidi značajnu razliku u pristupu i političkom stilu između amninistracija američkog predsednika Džoa Bajdena i bivsegg američkog predsednika Donalda Trampa.

Prema Rjabkovu, konzervativni pritisak prethodne administracije ustupio je mesto sveobuhvatnom i ideološkom pristupu zaštiti američkih inetesa, piše Tas s.

„Postoji ogromna razlika između administracija u mnogim aspektima, one su suprotnosti, ali u smislu da se prioriteti podudaraju ali metodologija, pristupi, stil, žanr, prezentacija su sada sktoz drugačiji“, naglasio je Rjabkov.

Zamenik ministra primetio je da je tokom samita u Ženevi, SAD jasno stavio do znanja da Moskva i Vašington imaju različite vrednosti. Komentarisao je da situacija nije bila ovakva u prošlosti ali da je poenta ista i da se na Moskvu gleda kao na geopolitički rival u mnogim oblastima.

Naglasio je da je takođe prerano za ukazivanje na konkretne razlike u pristupu Trampove i Bajdenove administracije i donošenja zaključaka.

„Pod Trampovom administracijom osim povremeno pozitivne retorike, nije bilo ničeg drugog tako da prirodno, naša averzija prema toj politici je bila jasna, a naši odnosi su se vremenom samo pogoršavali“, rekao je Rjabkov.

Putin i Bajden su se 16. juna prvi put sastali u Ženevi i u zajedničkoj izjavi lideri su naglasili da obe strane planiraju pokretanje sveobuhvatne bilateralne dijaloge o strateškoj stabilnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.