U trendu

Rusija: Protest novinara zbog oznake strani agent za Dožd TV

MOSKVA – Ruska policija privela je juče nekoliko novinara koji su protestovali zbog odluke vlasti da nezavisnu televiziju “Dožd“ označe kao „stranog agenta“, javio je AP.

Novinari su se okupli u Moskvi, ispred sedišta ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), u znak protesta zbog poteza Ministarstva pravde da u petak doda televizijski kanal “Dožd” (kiša) i istraživački internet portal “Važnije istoriji”(važne priče) na listu “stranih agenata”.

Rusko Ministarstvo pravde je, kako je preneo AP, svoju odluku donelo na osnovu zakona koji zahteva od „organizacija stranih agenata“ da javno objavljuju svoj status, prijavljuju svoje aktivnosti i podvrgavaju finansijskim pregledima u Rusiji.

Etiketa se primenjuje ako je firma registrovana u inostranstvu, prima inostrano finansiranje ili je plaća ruska kompanija koja se sama finansira iz inostranstva, navodi Asošijejted pres.

Privatna televizija „Dožd“, jedna od nekoliko medijskih stanica koje redovno kritikuju politiku Kremlja, osudila je ovaj potez kao nepravedan i najavila da će se žaliti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.