U trendu

Rusija protiv posebnog tribunala za pad malezijskog aviona

Rusija je u četvrtak potvrdila da se odlučno protivi formiranju posebnog suda UN koji bi utvrdio odgovornost za pad malezijskog „boinga“ sa 298 ljudi jula 2014. godine u istočnoj Ukrajini.
Malezija je u sredu svojim partnerima u Savetu bezbednosti UN podelila nacrt rezolucije o osnivanju takvog suda.

„Boing 777“ kompanije „Malejža erlajns“ pao je 17. jula 2014. u istočnoj Ukrajini, tokom borbi pro-ruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga u toj oblasti.

Ukrajina i SAD tvrdi da je avion oboren ruskom raketom zemlja-vazduh koju su separatisti dobili od Moskve, dok je Rusija optužila ukrajinskog vojsku.

„Ovo nije pravo vreme, i to je kontraproduktivno“, rekao je novinarima zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Petr Iljićev. On je potvrdio da će Rusija nastojati da spreči prihvatanje tog teksta.

Kuala Lumpur je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Holandiju iz koje je bila većina putnika u avionu.

Nacrt rezolucije čiji primerak ima agencija AFP, zasniva se na Poglavlju 7 Povelje UN, koje predviđa sankcije zemlje-članice ukoliko ne sarađuju s tribunalom.

Taj tribunal „bi bio efikasan način da se osigura nezavisan i nepristrasan proces utvrđivanja odgovornosti“, piše u tekstu. Napad na avion je opisan kao „pretnja međunarodnom miru i bezbednosti“, uz zahtev da svaka država članica u potpunosti sarađuje sa tribunalom.

Po nacrtu, „međunarodni tribunal će kao isključiv cilj imati krivično gonjenje osoba odgovornih za zločine u vezi“ s tim slučajem. Savet bezbednosti bi takođe trebalo da odobri statut novog tribunala, sličnog drugim adhok telima UN.

Ubrzo posle pada aviona, Savet bezbednosti je 22. jula 2014. usvojio rezoluciju tražeći „da oni koji su odgovorni za ovaj incident, odgovaraju zbog svojih postupaka, i da sve države u potpunosti podrže napore da se utvrdi odgovornost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.