U trendu

Rusija razmatra Stoltenbergov predlog o sastanku 12. januara

MOSKVA – Rusija je dobila predlog NATO da se sazove sastanak između te zemlje i Severnoatlanske alijanse 12. januara, a zvanična Moskva taj predlog trenutno razmatra, izjavio je portparol ruskog ministarstva za agenciju TAS S.

„Dobili smo ovaj predlog i na razmatranju je“, izjavio je portparol.

Pres služba NATO je za TAS S danas navela da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izašao sa incijativom da sazove sastanak između Rusije i NATO 12. januara, kada će Brisel biti domaćin sednice Vojnog odbora NATO.

Prema zameniku ruskog ministra spoljnih spolova Aleksandru Grušku, model i format sastanka, kao i sastav ruske delegacije se razmatraju.

Gruško je istakao da je, pošto je reč o pitanjima vojne bezbednosti, od suštinske važnosti da na sastanku Saveta NATO-Rusija učestvuju visoki vojni zvaničnici.

Tenzije između Rusije i NATO porasle su zbog situacije u Ukrajini. NATO i SAD optužuju Rusiju da gomila trupe na granici sa tom zemljom i da priprema invaziju, dok Moskva ističe da bi dalje širenje Alijanse ugrozilo njenu bezbednost i traži bezbednosne garancije od SAD i NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar