U trendu

Rusija: Službenik Ambasade Ukrajine persona non grata

MOSKVA – Službenik Ambasade Ukrajine u Rusiji proglašen je personom non grata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navelo, takav potez preduzet je kao odgovor na „akcije Kijeva“, prenosi TAS S.

Ukrajinski diplomata ima rok napusti Rusiju do kraja dana 30. aprila, dodaje ministarstvo.

U ruskom ministarstvu upozoravaju da će Moskva preduzeti dodatne mere ako Kijev nastavi sa „neprijateljskim akcijama protiv ruskih diplomata“.

„Nakon neprijateljskih akcija Ukrajine, kada je zaposleni u ruskoj ambasadi u Kijevu proglašen 19. aprila personom non grata i na osnovu principa reciprociteta za aktivnosti nespojive sa diplomatskim statusom, zaposleni u Ambasadi Ukrajine u Rusiji je proglašen personom non grata“, navodi ministarstvo.

U saopštenju ministarstva se napominje da je usmena nota predata Ambasadi Ukrajine u Moskvi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je ranije ovog meseca Ambasadi Ukrajine da konzul, koji je priveden u Sankt Peterburgu jer je primao poverljive podatke od ruskog državljanina, napusti Rusiju u roku od 72 sata počevši od 19. aprila, podseća Sputnjik.

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina.

Nakon toga, Kijev je saopštio da visoko pozicionirani ruski diplomata mora da napusti Ukrajinu u naredna 72 sata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.