U trendu

Rusija sprečila osudu Severne Koreje u UN

Rusija je u sredu sprečila Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi Severnu Koreje zbog najnovijeg ispaljivanja rakete, i to uprkos tome što je osuda imala podršku Kine, saveznice Pjongjanga, rekle su diplomate.

Američki predlog osude zahtevao je od Pjongjanga da se uzdrži od sprovođenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, posle nesupešnog ispaljivanja jedne u nedelju.

Po diplomatama u Savetu bezbednosti, Moskva želi da poboljša elemente teksta, odnosno ukaže na potrebu da se rešenje postigne dijalogom.

Nekoliko diplomate, govoreći pod uslovom da im se ne objave imena, priznalo je da su iznenađeni ruskom blokadom teksta i to uprkos tome što je tekst podržao Peking koji obično diplomatski štiti Severnu Koreju u UN.

U blokiranom tekstu, članovi Saveta bezbednosti su izrazili „apsolutnu zabrinutost“ zbog „veoma destabilišučeg ponašanja“ Severne Koreje, preteći joj ponovo „značajnijim koracima“.

Prošlog meseca, Savet je jednoglasno oštro osudio niz lansiranja raketa Pjongjanga.

Ruska blokada dolazi nedelju dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji, kojom će predsedavati šef američke diplomatije Rek Tilerson.

Pred sednicu Saveta bezbednosti američka ambasadorka u UN Niki Hejli je rekla da je „važno da Severna Koreja zna da mi ne tražimo sukob“.

„Mi smo jasno rekli šta ona može da uradi. Lopta je na njenoj strani terena“, upozorila je diplomatkinja.

Potpredsednik SAD Majk Pens koji je na turneji po Aziji, u sredu je obećao Severnoj Koreji „ogromna“ odgovor u slučaju napada, nazivajući Pjongjang „najopasnijom i najneposrednijom pretnjom u regionu“.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je u sredu izjavio da zemlje koje su „na prvoj liniji fronta“ te krize – Kina, SAD, Japan, Južna Koreja, Rusija, treba da učine sve da spreče trku Pjongjanga u naoružavanju.

„Mislimo da je apsolutno neophodno (…) da se svi uključe kako bi se osiguralo da se sve uradi da se pretnja koju predstavlja razvoj raketa i nuklearnih sposobnosti, ne pretvore u opasnost po međunarodnu zajednicu“, rekao je šef UN.

„Mi u potpunosti podržavamo napore svih država da se obezbedi da Severna Koreja ne pstane sposobna da postane pretnja ne samo za region, već i za širi deo sveta“ – dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar