U trendu

Rusija sprovela vazdušne napade na položaje ekstremista u sirijskom Idlibu

Rusija je saopštila danas da je sprovela vazdušne napade na infrastrukturu ekstremista u sirijskoj severnoj provinciji Idlib, poslednjem većem uporištu pobunjenika, gde se očekuje velika ofanziva sirijske vlade.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je četiri aviona pogodilo ciljeve grupe povezane s Al Kaidom, uključujući skladište oružja i lansirni poligon za dronove koji su po navodima Rusije gadjali vojne baze u Siriji. Ruska vojska saopštila je da je srušila desetine neprijateljskih dronova.

Kako se navodi u saopštenju avioni su sproveli napade juče, poleteli su iz ruske baze baze Hmeim a gadjali su mete „terorističke organizacije Džabat al Nosra, formirane od pripadnika bivšeg ogranka Al Kaide“, prenosi agencija Frans pres.

Direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman rekao je juče za Frans pres da je najmanje 13 civila, medju kojima šetoro dece poginulo u ruskim napadima na provinciju Idlib, poslednje uporište pobunjenika na severozapadu Sirije.

Ruska vojska je saopštila da je pogodila ciljeve ekstremista daleko od stambenih oblasti, navodi agencija AP.

Napadi su usledili nekoliko dana pre samita o Siriji u petak u Teheranu gde će se okupiti vodje Irana, Rusije i Turske.

Rusija je počela intervencije u Siriji 2015. godine, a njeno učešće je pomoglo da se tok gradjanskog rata preokrene u prilog snaga predsednika Bašara al Asada, navodi agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.