U trendu

Rusija: Ukrajina drži strane državljane i brodove kao taoce

MOSKVA – Ukrajinske snage i dalje drže kao taoce 90 stranih državljana iz pet zemalja, a 75 brodova iz 17 zemalja i dalje je zarobljeno u ukrajinskih sedam luka, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

„Ukrajinski nacionalisti i dalje kao živi štit drže taoce, 90 stranih državljana iz pet zemalja.U ukrajinskih sedam luka (Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa, Južni i Marijupolj) je blokirano 75 brodova iz 17 zemalja“, saopštio je Mizincev, prenosi TAS S.

On je istakao da veliki rizik da se nađu pod dejstvom vatre, kao i minska pretnja koju je Kijev stvorio u svojim unutrašnjim vodama i teritorijalnom moru, ne ostavljaju nikakve šanse da brodovi bezbedno krenu kući.

„Sa svoje strane, Rusija preduzima iscrpne mere kako bi osigurala bezbednost civilnog brodarstva u Crnom, Azovskom i Sredozemnom moru“, rekao je Mizincev.

On je podsetio da ruska vojska u Ukrajini redovno otvara jugozapadni humanitarni koridor za bezbedno kretanje brodova dužine 80 nautičkih milja i širine tri nautičke milje, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.