U trendu

Rusija uručila protest finskom ambasadoru zbog slika

MOSKVA – Ambasadoru Finske u Moskvi danas je uručen protest, jer je ta zemlja zadržala kulturna dobra u vlasništvu ruskih muzeja koja su bila u tranzitu preko njene teritorije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Ambasador Finske u Moskvi Anti Helantera je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, koje je oštro protestovalo u vezi sa zadržavanjem kulturnih dobara, koja su se vraćala preko Finske u Rusiju nakon što su bila izložene u Italiji i Japanu pod njihovim državnim garancijama o imunitetu i povratku u Rusku Federaciju“, navodi se u saopštenju.

Napominje da je finska strana svoje postupke obrazložila sankcijama koje je Evropska unija uvela protiv Rusije.

„Ono što se dešava ne može se nazvati drugačije nego pravnim bezakonjem. Povrat kulturnih dobara koja su se legalno nalazila u inostranstvu u okviru saradnje muzejskih institucija ne može biti predmet ograničenja“, poručili su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da Moskva čeka brzu odluku finskih vlasti u vezi sa vraćanjem muzejskih dragocenosti u Rusiju.

Dok se takva odluka ne donese, kako se podvlači, finska strana je u potpunosti odgovorna za čuvanje ovih umetničkih dela.

Ruski mediji javili su ranije da su u Finskoj zadržani kamioni u kojima se nalazilo više od 200 slika iz Ermitaža i Tretjakovske galerije, koje su bile deo izložbe u Milanu „Grand Tour. San Italije od Venecije do Pompeje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.