Rusija: Želimo produktivne razgovore sa SAD

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da se nada „produktivnim razgovorima“ s državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom koji dolazi u svoju prvu posetu Moskvi.

Ministarstvo je u saopštenju na tri strane uoči današnjeg dolaska Tilersona, navelo da je ishod razgovora važan ne samo za odnose Rusije i SAD, već i „za ukupnu atmosferu na svetskoj pozornici“.

Tilerson dolazi u Rusiju posle prošonedeljnog hemijskog napada u Siriji, za koji Zapad optužuje režim predsednika Bašara Asada, i posle američkog odgovorea raketnim napadoma na bazu sirijske vojske, koji je Moskva označila kao „akt agresije“.

Državni sekretar SAD je danas posle sastanka Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja u Italiji rekao da Rusija mora da stane na stranu SAD i osudi zemlje kao što je Sirija, ili da prihvati Iran, libansku ekstremističku grupu Hezbolah i sirijskog lidera Asada.

Tilerson je rekao da je nejasno da li Rusija nije ozbiljno shvatila svoje obaveze da u Siriji više ne bude hemijskog oružja, ili je prosto nesposobna. Ta razlika „ne znači puno mrtvima“ i napad hemijskim oružjem ne sme da se ponovi, dodao je on.

„Želimo da sirijski narod oslobodimo patnji. Rusija može da bude deo te budućnosti i da odigra važnu ulogu. Ili Rusija može da održi svoj savez s tom grupom, za šta verujemo da nije u dugoročnom interesu Rusije“, rekao je Tilerson novinarima u Italiji pred polazak za Moskvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.