U trendu

Ruska ambasada u Berlinu: Nemamo informacije da je privedena Ruskinja u Nemačkoj

BERLIN – Ambasada Rusije u Nemačkoj saopštila je danas da nije dobila obaveštenje od nemačkih vlasti o tome da je među privedenima, koji su osumnjičeni za planiranje državnog prevrata u Nemačkoj, i jedna ruska državljanka.

Ambasada je navela da će ruska strana tražiti od nemačkog tužilaštva da razjasni informacije u vezi sa državljankom Rusije, objavio je Sputnjik.

Ruska diplomatska predstavništva u Nemačkoj ne održavaju kontakt sa predstavnicima ilegalnih formacija, istakla je ruska ambasada, a preneo je TAS S.
U saopštenju, kao odgovor na saopštenje nemačkog generalnog tužilaštva u kojem se navodi da su osumnjičeni pučisti u Nemačkoj kontaktirali ruske predstavnike, ali da od njih nisu dobili podršku, ambasada Rusije u Berlinu je istakla da ruske diplomatsko-konzularne institucije u Nemačkoj ne održavaju kontakte sa predstavnicima terorističkih grupa i drugih ilegalnih formacija.

„Da bi ostvarili svoj cilj, organizacija je planirala da formira vojnu privremenu vladu, koja je, prema rečima članova organizacije, trebalo da se dogovori o novom državnom poretku u Nemačkoj sa pobedničkim silama u Drugom svetskom ratu“, istaklo je tužilaštvo.

Optuženi Hajnrih KSIII PR kontaktirao je ruske predstavnike u Nemačkoj, ali nema znakova da su kontakt osobe pozitivno odgovorile na njegov zahtev, navela je kancelarija tužioca.
Istaknuto je da su osumnjičeni započeli pripreme za sprovođenje državnog udara koje su pojačane krajem novembra 2021. godine.

„To je uključivalo planiranje uspostavljanja agencija sličnih vladi, kupovinu opreme, obuku pripadnika u streljaštvu i regrutovanje novih članova“, napomenulo je tužilaštvo.

Kako se navodi, glavni organ grupe je Savet na čelu sa Hajnrihom KSIII PR, koji ima vojno krilo, a čiji su pojedini članovi služili u Bundesveru.

Prema navodima tužilaštva, taj deo grupe je trebalo da preuzme vlast koristeći oružje.

Organizacija je pokušala da regrutuje pripadnike Bundesvera i policajce, a tokom leta ove godine održana su najmanje četiri sastanka u cilju postizanja cilja, ističe tužilaštvo.

Nemačke obaveštajne agencije uhapsile su 25 osumnjičenih za zaveru državnog udara, uključujući rusku državljanku Vitaliju B. koja je navodno pomogla osumnjičenima da dopru do predstavnika Rusije, prenosi TAS S.

U Nemačkoj jutros je privedeno 25 osoba za koje se sumnja da su pripadnici terorističke organizacije ili su je podržavali, a koji su, kako se pretpostavlja, planirali da izvrše državni udar upadom u Bundestag.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar