U trendu

Ruska ambasada: Visoki predstavnik imenovan bez odobrenja SB

SARAJEVO – Povodom ostavke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i imenovanja Kristijana Šmita za njegovog naslednika oglasila se i Ruska ambasada u BiH koja nije podržala odluku Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC).

„Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH“, navodi se u saopštenju, prenosi Klix.ba.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Saveta bezbednosti UN u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN, Kancelarija Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Savetu bezbednosti UN, smatraju u ambasadi Rusije u BiH.

„Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Saveta bezbednosti UN neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Dejtona“, dodali su.

Ruska ambasada u BiH na kraju poziva partnere da još jednom procene posledice svojih „nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka“ koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH.

Ranije danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC zvanično imenovali za novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita kojeg je kandidovala Nemačka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.