U trendu

Ruska policija privela istraživačkog novinara nakon što mu je pretresla stan

Ruska policija je privela na saslušanje poznatog istraživačkog novinara Romana Anjina nakon što su mu je pretresla stan.

Portal „Važne priče“ čiji je Anjin glavni urednik, naveo je da je razlog pretresa i sinoćnjeg privodjenja verovatno tekst iz 2016. godine, o jednom od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, direktoru državne naftne kompanije Rosnjeft Igoru Sečinu.

Anjin ima status svedoka u sudskom procesu pokrenutom zbog kršenja prava na privatnost. Njegova advokatica Ana Stavitskaja izjavila je danas da je on odbio da odgovara na pitanja i da je nakon toga pušten, ali da će ponovo biti saslušan u ponedeljak.

Portal „Važne priče“ navodi da je Anjin najverovatnije priveden zbog teksta koji je 2016. napisao za nezavisni list Novaja gazeta, u kojem je naveo da je Sečin vlasnik velike raskošne jahte.

Listu Novaja gazeta sud je naredio da povuče članak, na kraju gradjanske parnice, dok krivični proces zbog iznete tvrdnje još nije završen.

Rosnjeft je druga po veličini državna ruska kompanija, a u 2020. godini prijavila je 79,6 milijardi dolara prihoda. Izvoz nafte je ključan za rusku ekonomiju, a Sečin je izrazito uticajan kao direktor firme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar