U trendu

Ruske trupe se pridružile plaćenicima Vagnera u bici za Bahmut na istoku Ukrajine

Bitka za Bahmut ponovo se rasplamsava, kažu danas analitičari i ruski zvaničnici, dok se branitelji ovog grada na istoku Ukrajine suočavaju sa koordinisanim napadima ruskih plaćenika i regularnih trupa koji dolaze sa tri strane u nastojanju da se ukrajinskim borcima onemogući snabdevanje.

Prema oceni britanskog Ministarstva odbrane, Rusija je ojačala svoje napade na Bahmut, grad u oblasti Donjeck, čija je polovina pod ruskom okupacijom i ilegalno je anektirana. Bitka za Bahmut traje već osam i po meseci, najduža je i najkrvavija otkako je rat u Ukrajini počeo pre više od godinu dana, i prema oceni agencije Asošiejted pres, ključna je za napore Rusije da osvoji preostalu polovinu Donjecka.

„Ukrajinska odbrana i dalje drži zapadne delove grada, ali je u poslednjih 48 sati izložena naročito intenzivnim udarima ruske artiljerije“, saopštilo je britansko Ministarstvo.

Ozloglašena plaćenička formacija Vagner do sada je bila na čelu ruskih napora da se zauzme Bahmut, i njena taktika je bila da se masovnim naletima ljudstva, po cenu ogromnih gubitaka po obe strane, napreduje korak po korak, a sada se napadu pridružila i regularna vojska Rusije.

Vojni analitičari smatraju da bi osvajanje Bahmuta imalo taktičku vrednost za Moskvu, i da bi joj pomoglo u odnosima sa javnošću, ali da bi taj uspeh teško bio odlučujući u samom ratu.

Rusko ministarstvo odbrane takođe je ukazalo na rasplamsavanje borbi u zapadnom delu Bahmuta, koji sada podseća na grad duhova.

„Ofanzivne jedinice Vagnera učestvuju u borbenim operacijama visokog intenziteta sa ciljem zauzimanja zapadnog Bahmuta, uz podršku vazdušno-desantnih jedinica“, saopštilo je ministarstvo, dodajući da je cilj te podrške s boka da se „onemoguće napori neprijatelja da doprema municiju i rezervne trupe u grad“.

Ukrajinski zvaničnici kažu da odbrana u Bahmutu nanošenjem gubitaka ruskim napadačima kupuje vreme za kontraofanzivu ukrajinske vojske.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da će ako Bahmut padne Rusija moći da pridobije međunarodnu podršku za mirovni sporazum koji bi njegovoj zemlji nametnuo neprihvatljive kompromise.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar