Ruski helikopteri izvršili napade na ukrajinske objekte kritične infrastrukture

MOSKVA – Ruske eskadrile borbenih helikoptera tipa Mi-35 i Mi-24 izvršile su napade navođenim raketnim projektilima na ukrajinske objekte kritične infrastrukture koji su otkriveni tokom izviđačkih operacija bespilotnih letelica Orlan-30 u pravcu Krasnog Limana, izjavio je danas načelnik komandnog centra grupe Centar.

Nakon dobijanja izviđačkih podataka, posade helikoptera Mi-35 i Mi-24 koristile su navođene raketne projektile, rekao je Savčuk i potvrdio da su svi ciljevi uništeni, prenosi TAŠ.

RUSKE TRUPE uništile su poljske samohodne haubice Krab koristeći bespilotnu kamikaza letelicu Lancet u oblasti Južnog Donjecka, saopšteno je danas iz ruskog ministarstva odbrane.

„Bespilotne letelice Orlan otkrile su i uništile skladište municije u blizini Belogorja i protivbaterijski radar američke proizvodnje sa minobacačkom posadom u blizini Stepnoga u pravcu Zaporožja“, navodi se u saopštenju, prenosi TAŠ.

GLAVNOKOMANDUJUĆI ORUŽANIH smaga Ukrajine Valerij Zalužnji izjavio je da „ogromni napori“ ukrajinskih trupa koče rusko napredovanje.

Ranije ovog meseca, zapadni zvaničnici su procenili da je od prošlog leta 20 do 30 hiljada ruskih vojnika ubijeno ili povređeno u borbama oko Bahmuta, prenlosi Bi-Bi-Si.

Moskva je željna pobede nakon što nije uspela da ostvari veliki uspeh u poslednje vreme, ali prkos tome, vojni analitičari veruju da Bahmut ima malu stratešku vrednost jer je, kako kažu, značaj grada sada simboličan.

Veliki broj ruskih žrtava može biti glavni razlog zašto se Ukrajina nije povukla iz grada, kažu analitičari.

NAPADI RUSKIH SNAGA na žestoko branjeni grad Bahmut na istoku Ukrajine „u velikoj meri su zaustavljeni“, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane uz ocenu da je to rezultat ekstremne iscrpljenosti ruskih snaga iako je, kako se navodi „i ukrajinska strana pretrpela velike gubitke“.

U izveštaju ministarstva se ocenjuje da je situacija na ruskoj strani verovatno pogoršana „tenzijama između ruskog ministarstva odbrane i Vagner grupe čiji borci takođe dejstvuju u borbama za Bahmut, prenosi TAŠ.

Britansko ministarstvo odbrane procenjuje da je Rusija verovatno preusmerila svoj operativni fokus na Avdijevku, južno od Bahmuta i na sektor Kremina-Svatove na severu – „područja gde Rusija verovatno samo teži da stabilizuje svoju liniju fronta“.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski izjavio je da Ooružane snage Ukrajine još ne mogu da pokrenu kontraofanzivu, koja je bila planirana za proleće, ističući da su Kijevu potrebni municija i borbeni avioni.

„Ne možemo još da počnemo“, rekao je Zelenski u intervjuu za japanski list Jomuri, prenosi Unian.

On je priznao da je situacija na istoku Ukrajine „loša“, uglavnom zbog nedostatka municije.

„Čekamo municiju od naših partnera“, rekao je Zelenski i dodao da ruske snage dnevno koriste tri puta više municije od oružanih snaga Ukrajine.

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da ne bi trebalo dozvoliti da „saučesnici u agresiji na Ukrajinu“ svu odgovornost prebacuju na predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Ne smemo dozvoliti da oni koji su saučesnici u ovom zločinu za sve krive Putina. Na primer, ministar Lavrov – moj kolega, on mora da snosi stoprocentnu odgovornost za saučesništvo u zločinu agresije. Šojgu mora da odgovara. Gerasimov takođe“, rekao je Kuleba, prenosi Unian.

PREMIJER POLJSKE Mateuš Moravjecki ocenio je da Nemačka može i da bi trebalo da pruži aktivniju vojnu podršku kijevskom režimu.

On je takođe optužio Nemačku da produbljivanjem odnosa sa Moskvom pogoršava energetsku krizu koja je pogodila zapadne zemlje zbog obustave uvoza ruskih energenata.

„Oni su odgovorni za ono što se dešava, za ovaj nered na energetskom tržištu“, rekao je Moravjecki, preneo je portal Politiko.

UKRAJINA MOŽE da se osloni na SAD i Kanadu kao partnere, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo u obraćanju parlamentu u Otavi zajedno sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.
Trudo je rekao u petak da su SAD i Kanada Ukrajini pružili značajnu vojnu podršku, uključujući artiljeriju, municiju i tenkove, prenosi Si-En-En.

Trudo je takođe podsetio da kanadske oružane snage obučavaju pripadnike ukrajinske vojske od 2015. godine.
Premijer je istakao da sankcije i druge ekonomske mere koje su uvele SAD, Kanada i drugi saveznici nastavljaju da, kako je naveo, iscrpljuju Kremlj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.