U trendu

Ruski list optužio hakere za lažnu vest o ruskim žrtvama

MOSKVA – Ruski list Komsomoljskaja pravda optužio je hakere da su postavili lažnu vesti na sajt, nakon što se nakratko pojavio izveštaj u kojem se navodi da je skoro 10.000 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini.

Kako prenosi Rojters, u onlajn članku na sajtu lista, koji je još dostupan putem veb arhivskog alata, citira se rusko ministarstvo odbrane koje tvrdi da je 9.861 ruski vojnik ubijen, a 16.153 ranjeno u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Kako je saopšteno, ta vest je uklonjena, a čitaocima je predočeno da je sajt bio pod hakerskim napadom.

Rusija od 2. marta nije zvanično ažurirala podatke o žrtvama, navodeći da je u Ukrajini ubijeno 498 vojnika, a 1.597 ranjeno.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema najnovije podatke o gubicima Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

„Mi nemamo takve informacije i nemamo pravo da ih iznosimo u javnost za vreme vojne operacije. To je u nadležnosti ministarstva odbrane“, naglasio je on.

Peskov nije želeo da komentariše izveštaje o gubicima Rusije u Ukrajini, koje je u ponedeljak objavila Komsomoljskaja pravda, a koji se razlikuju od podataka ruskog ministarstva odbrane.

„Ne, ne mogu to da komentarišem, bolje je da pitate Komsomoljskaju pravdu,“ kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.