U trendu

Ruski mornari otkrili pet novih ostrva na Arktiku

Hidrografska grupa ruske Severne flote, koja je deo ekspedicije na arhipelagu Zemlja Franje Josifa, potvrdila je da su otkrili pet novih ruskih ostrva u Karskom moru.

„Njihova površina varira od 900 do 54,5 hiljada kvadratnih metara. Na novim ostrvima izvršeno je topografsko snimanje, ona su detaljno opisana i fotografisana“, saopštila je pres-služba Severne flote.

Ostrva su smeštena u zalivu Viz, zapadno od ostrva Severni, u oblasti glečera Vilki.

Nove teritorije su prvi put primećene 2016. godine prilikom analize satelitskih snimaka. Veruje se da je ranije ostrva skrivao lednik.

U periodu od 2015. do 2018. godine hidrografi Severne flote su učestvovali u otkrivanju više od 30 novih ostrva, rtova i zaliva u području arhipelaga Zemlja Franje Josifa i Nova Zemlja.

Severna flota je započela ekspediciju na Zemlji Franje Josifa 15. avgusta iz Severomorska, a trebalo bi da traje do kraja septembra.

Učesnici ekspedicije, osim planiranih istraživanja, žele delimično da ponove maršrute Juliusa Pajera (ekspedicija 1874. godine), Frederika Džeksona (ekspedicija 1897. godine), kao i spasilačke ekspedicije Valeriana Aljbanova.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.