U trendu

Ruski posmatrači: Izbori u Srbiji su protekli korektno

BEOGRAD – Izbore u Srbiji, koji tek što su završeni pratili su, među brojnim posmatračima iz inostranstva, i članovi Javne komore Rusije.

Njihov zajednički zaključak je da su izbori protekli u skladu sa zakonom i da nije bilo većih kršenja procedure.

Kako su ocenili u izjavi za Sputnjik, njima je pružena mogućnost da se detaljno upoznaju sa svim onim što se događalo tokom predizborne kampanje i tokom izbora.

Predsednik Komisije za teritorijalni razvoj pri Javnoj komori Andrej Maksimov rekao je da je „impresivan pluralizam iskazan na izborima“.

„Devetnaest političkih partija, koalicija, inicijativa aktivno su učestovavali. Videli smo na ulicama predizbornu kampanju, plakate, predstavljene su različite političke snage a u isto vreme vidimo prilično jasno strukturiranje izbornog procesa i poštovanje pravila koje predviđa srpsko zakonodavstvo. Proučili smo zakone i kontrolisali izborni proces na izbornim mestima od samog početka, od otvaranja izbora i biračkih kutija pa sve do sumiranja rezultata, objavljivanja protokola o rezultatima glasanja“, rekao je on.

Upitan da li su uočene neke nepravilnosti tokom izbora ili kršenja izbornog procesa Maksimov kaže da ruski posmatrači tako nešto nisu registrovali.

„Izborne komisije dosledno poštuju zakon i principe, otvoreno pristupaju procedurama. Pružali su nam mogućnost da detaljno pratimo sve što se dešava na jednom izbornom mestu i čak smo videli te kopije protokola o ishodu glasanja“ naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.