U trendu

Ruskija: Ambasador Holandije pozvan na razgovor zbog optužbi za pad aviona

MOSKVA – Rusko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je danas na razgovor ambasadora Holandije u Moskvi Hilsa Arnoa Bešura Pluha i zatražilo, kako se navodi, „okončanje opsesivnih pokušaja da se Rusija neopravdano smatra odgovornom za pad malezijskog Boinga iznad Donbasa 17. jula 2014. godine“.
Ministarstvo je saopštilo da je skrenulo pažnju ambasadoru na ispolitizovan rad Zajedničke istražne grupe, koja se, prema rečima ruskih diplomata, osam i po godina bavila „prilagođavanjem baze dokaza unapred odabranoj verziji tragedije“.
Ministarstvo je istaklo da ruska strana ne priznaje rezultate istrage u kojoj nije u potpunosti učestvovala i iz koje je uklonjena od samog početka.

Pored toga, holandskom ambasadoru je rečeno da je potpuno neprihvatljiva praksa holandskih vlasti da ometaju rad ruske ambasade i obavljanje njenih direktnih funkcija, uključujući i one koje se odnose na rad sa javnim, istorijskim i memorijalnim organizacijama.
Ambasadoru Holandije je skrenuta pažnja i na destruktivnu poziciju vlasti te zemlje u oblasti viznog režima, navelo je rusko ministarstvo, pozivajući na konstruktivan dijalog u rešavanju spornih pitanja.

Avion „Malezija erlajnsa“ oboren je iznad istočne Ukrajine u julu 2014. godine kada je poginulo 298 ljudi.

Holandski istražitelji optužili su troje ruskih državljana i jednog Ukrajinca za to krivično delo.
Putnički avion MH17 leteo je na liniji Amsterdam – Kuala Lumpur kada je oboren iznad Ukrajine, gde su se ui to vreme odvijali sukobi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.