U trendu

Ruzic na Palama sa predstavnicima Unije studenata RS

PALE – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas na Palama sa predstavnicima Unije studenata Republike Srpske o načinima saradnje sa studentskim udruženjima u Srbiji.

Ružić je ukazao na značaj studentskog organizovanja, koje je, ističe, važan činilac razvoja visokog obrazovanja.

„Najponosniji smo na nov Zakon o studentskom organizovanju. Ustanovili smo studentske konferencije i studentske parlamente, uredili način njihovog finansiranja i nadležnosti, odabir članova, ali jedna od značajnijih novina jeste mogućnost da predstavnici studenata učestvuju u radu fakulteta i imaju pravo na odlučivanje“, poručio je Ružić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je rekao da je prilikom izrade tog zakona postojala dobra saradnja sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SKONUS) i da su zahvaljujući tome „postignuti sjajni rezultati kada je reč o poboljšanju uslova studiranja“.

Kada je reč o saradnji studenata iz Srbije i Republike Srpske, Ružić je najavio da će zajednički biti obeležen Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave na Palama i da će tim povodom biti prisutno više od 1.000 studenata.

„Želim da istaknem da studenti Republike Srpske i Srbije na svim nivoima obrazovanja imaju istovetan status i da se sve diplome priznaju bez nostrifikacije“, naveo je Ružić i dodao da će u narednu akademsku godinu na teret budžeta države moći da se upiše 29.790 studenata.

Na sastanku je bilo reči i o modelu dualnog obrazovanja i o mogućnostima da se takav vid studiranja uvede u Republici Srpskoj po uzoru na Srbiju, kao i o pitanju stipendiranja studenata iz Srbije u Srpskoj.

Ružić je danas prisustvovao i Drugoj regionalnoj konferenciji „Saradnja institucija, javnog i privatnog sektora i NVO“ na Ekonomskom fakultetu na Palama, stoji u saopštenju resornog ministarstva.

On je govorio o značaju dijaloga i podrške NVO u kreiranju javnih politika, kao i o zajedničkim naporima za postizanje višeg nivoa očuvanja nacionalnog identiteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.