U trendu

S.Arabija: Zahtev Katara o hadžiluku – objava rata, Katar negira

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir ocenio je da ono što je nazvao zahtevom Katara za internacionalizovanje godišnjeg hodočašća muslimana u Meku, odnosno hadžiluka, predstavlja „objavu rata toj kraljevini“, ali je Katar saopštio da nikada nije uputio takav poziv.

„Katarov zahtev za internacionalizovanje svetih mesta je agresivan i predstavlja objavu rata kraljevini“, izjavio je ministar Al-Džubeir, prenela je saudijska televizija Al Arabija na svom sajtu.

Saudijski ministar je istakao da njegova zemlja zadržava pravo da odgovori svakom ko radi na internacionalizaciji svetih mesta, prenosi Rojters.

U međuvremenu, šef katarske diplomatije, šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani, rekao je da nijedan zvaničnik njegove zemlje nije pozvao na tako nešto.

„Umorni smo od odgovaranja na lažne informacije i priče koje se izmišljaju ni iz čega“, rekao je katarski ministar televiziji Al Džazira.

Katar jeste optužio Saudijce za politizovanje hadžiluka i obratio se specijalnom izvestiocu UN za slobodu veroispovesti u subotu, izrazivši zabrinutost zbog prepreka sa kojima se suočavaju državljani Katara koji žele da učestvuju u hadžiluku ove godine, navodi britanska agencija.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prethodno su izdali listu od 13 zahteva za Katar, koji obuhvataju i smanjenje podrške te zemlje Muslimanskoj braći, zatvaranje kanala Al Džazira sa sedištem u Dohi, zatvaranje turske vojne baze i ograničavanje odnosa Katara sa Iranom.

U nedelju su ministri spoljnih poslova te četiri zemlje saopštili da su spremni za dijalog sa Katarom ukoliko ta zemlja pokaže spremnost da odgovori na njihove zahteve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.