U trendu

S. Koreja: G7 da se fokusira na sopstvena ekonomska pitanja

PJONGJANG – Severna Koreja je danas kritikovala nedavnu zajedničku izjavu članica G7 koje su pozvale Pjongjang da odustane od razvoja zabranjenog oružja i da se uzdrži od provokativnih akcija.

U saopštenju postavljenom na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, kaže se da takve „opaske predstavljaju agresivno kršenje suvereniteta, kojim se pokušava uskračivanje ostvarivanja prava jedne suverene nacije, kao i da su one strano mešanje i neprihvatljiv provokativni čin“, prenosi Jonahap.

„Umesto što podstiče nepoverenje i konfrontaciju, G7 bi trebalo više da se fokusira na svoju prvobitnu misiju rešavanja sopstvenih ekonomskih pitanja“, poručio je zvanočni Pjongjang.

Nakon sastanka ministara inostranih poslova i razvoja G7 koji je završen u prošlu nedelju, zemlje članice su obnovile poziv Severnoj Koreji da se „uzdrži od provokativnih akcija.“

One su u saopštenju pozvale Pjongjang i da se “angažuje u diplomatskom procesu sa jasnim ciljem potpunog, proverljivog i nepovratnog napuštanja“ svog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila zabranjenih rezolucijama Saveta bezbednosti UN, navodi Jonhap.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.