U trendu

S. Koreja: Neodgovorne izjave iz Seula narušavaju odnose

PJONGJANG – Pjongjang je osudio danas poruku Južne Koreje da poseduje sposobnosti da napadne Severnu Koreju i upozorio da će uništiti glavne ciljeve u Seulu ako preduzme bilo kakvu „opasnu vojnu akciju“, kao što je preventivni udar.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Vuk, rekao je u petak da njegova zemlja poseduje rakete koje imaju kapacitet da udare precizno i brzo bilo koji cilj u Severnoj Koreji, u vreme kada Pjongjang poslednjih meseci izvodi brojne probe balističkih raketa i preti nastavkom nuklearnih proba, prenosi Rojters.

Sestra severnokorejskog vođe Kim Džong Una i jedna od njegovih najviših savetnika Kim Jo Džong osudila je danas kao „neodgovorne“ reči južnokorejskog ministra i poručila u saopštenju da su njegove primedbe „još dodatno pogoršale međukorejske odnose i vojnu napetost na Korejskom poluostrvu“, navodi Rojters pozivajući se na korejsku državnu agenciju KCNA.

„Južna Koreja bi mogla da se suoči sa ozbiljnom pretnjom izazvanom neodgovornim rečima njenog ministra odbrane“ i „treba da ispravi svoj stav ako želi da izbegne katastrofu“, dodala je ona.

Još jedan visoki severnokorejski zvaničnik, sekretar centralnog komiteta Komunističke partije Pak Džong Čon takođe je danas upozorio da će na bilo kakvo vojno delovanje protiv njegove zemlje Pjongjang „bespoštedno usmeriti svoju vojnu snagu i uništiti velike ciljeve u Seulu“, u slučaju napada.

Pjongjang nije precizirao šta bi u tom slučaju bile glavne mete u Seulu, navodi Rojters.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su naglo eskalirale poslednjih nedelja, nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete 26.februara i 4. marta, a Pjongjang je saopštio da je 24.marta testirao novi tip interkontinentalne balističke rakete Hvasong-17, prvi od 2017.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.