U trendu

Sa jednom vakcinom ne može u SAD

Nakon 567 dana Sjedinjene Američke Države odlučile su da ponovo otvore svoje kopnene i vazdušne granice za strane putnike koji su vakcinisani protiv kovida-19. Pored vakcinacije, američke vlasti traže još jedan uslov – negativan PCR test ne stariji od tri dana – ali to nije sve.

Da bi putnici iz 33 zemlje za koje su granice otvorene, a među kojima je i Srbija, mogli da uđu u SAD moraju biti potpuno vakcinisani minimum dve nedelje pre nego što krenu na put. Takođe, na spisku dozvoljenih vakcina ne nazale sve vakcine koje su odobrene u Srbiji. Moderna, Fajzer i Sinofarm su na spisku dozvoljenih, ali ruski Sputnjik nije.

Ruska vakcina Sputnjik još nije odobrena od strane američkog regulatora FDA-a i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), iako je u upotrebi u 70 zemalja širom sveta.

Ruskom vakcinom imunizuju se građani samo dve države članice EU, odnosno Mađarska i Slovačka, a zastupljena je i kod nas u većem delu Azije i naravno zemljo porekla – Rusiji. Međutim, Rusi nisu voljni da prime domaću vakcinu upravo zbog ograničenja vezanih za putovanja, zbog čega sve češće odlaze u inostranstvo po Fajzerovo cepivo. Tako su prethodnih dana zabeleženi čitave ture putnika iz Rusije koji su dolazili Zagreb i Beograd po vakcine koje zapad priznaje.

Što se tiče putnika mlađih od 18 godina, SAD ne zahteva da budu vakcinisani, ali moraju da prikažu negativan kovid test. Deca od dve godine ili mlađa nisu u obavezi da budu testirana.

Pored Srbije, Sjedinjene Države su granice otvorile i za putnike iz Brazila, Kine, Indije, Južne Afrike i većine zemalja Evropske unije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.