U trendu

SAD: Ankete pokazuju poboljsanje Bajdenovog rejtinga

VAŠINGTON – Nakon niza kongresnih pobeda američkih demokrata, javni rejting američkog predsednika Džozefa Bajdena porastao je ove nedelje na najviši nivo od početka juna, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje su sproveli Rojters i agencija Ipsos.

Anketa je pokazala da 41 odsto Amerikanaca odobrava Bajdenov radni učinak i prvi put ga podržava više od 40 odsto anketiranih, prenosi Rojters.

Bajdenov najniži rejting od 36 odsto podrške u anketama sprovedenim u maju, junu i julu približio se najmanjoj podršci koju je imao njegov prethodnik Donald Tramp, čija je minimalna popularnost od 33 odsto potvrđena u decembru 2017. godine.

U četiri od poslednjih pet nedelja Bajdenov rejting je porastao jer je Kongres koji kontrolišu demokrate usvojio niz zakona – za borbu protiv klimatskih promena, snižavanje cena lekova i jačanje napora da Sjedinjene Američke Države budu konkurentnije kineskim naučnim i tehnološkim naporima.

Očekuje se da će demokrate izgubiti kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa na izborima 8. novembra, ali prognostičari kažu da imaju bolje šanse da zadrže kontrolu nad Senatom.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel ove nedelje je dao republikancima samo 50 odsto šansi da ponovo preuzmu kontrolu nad tim domom američkog Kongresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar