U trendu

SAD apeluju na izraelske lidere da što pre nađu rešenje za izlazak iz krize

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute dešavanjima u Izraelu i „snažno apeluju“ na izraelske lidere da pronađu kompromis što pre je moguće, izjavila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Ejdrijen Votson.

U Izraelu sedmicama traju protesti građana zbog najavljene reforme pravosuđa, a u nedelju je policija koristila vodene topove protiv demonstranata, dok je predsednik Isak Hercog apelovao na vladu da odustane od reforme sudstva.

„Nastavićemo da snažno apelujemo na izraelske lidere da pronađu rešenje što pre. Verujemo da je to najbolji put za Izrael i izraelske građane“, rekla je Votson, prenosi Rojters.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od državnog tužioca.

„Kao što je predsednik (Džo Bajden) nedavno razgovarao sa premijerom Izraela Netanjahuom, demokratske vrednosti su uvek bile i moraju ostati kamen temeljac američko-izraelskih odnosa. Demokratska društva se jačaju izazovima i balansiranjem, a temeljne promene demokratskog sistema treba da budu nastavljene uz najširu moguću narodnu podršku“, poručila je Votson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.