U trendu

SAD će se savetovati sa saveznicima posle objave nove talibanske vlade u Avganistanu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovaraće danas, posle objave sastava nove avganistanske vlade, sa Nemačkom i svojim partnerima iz 20 zemalja pogodjenih povlačenjem iz Avganistana.

Šef američke diplomatije napustio je Katar, najveći tranzitni centar za vazdušni most iz Avganistana, i otišao u američku vazdušnu bazu u Ramštajnu u Nemačkoj, drugi centar kroz koji je prošlo više hiljada evakuisanih ljudi, saznaje se iz Stejt departmenta.

Blinken će se u Ramštajnu sastati sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom sa kojim će zajedno voditi virtuelni sastanak ministara 20 zemalja o tome kako se dalje odnositi prema Avganistanu.

SAD će verovatno preko tog sastanka pokušati da pojačaju medjunarodne pozive talibanima da poštuju preuzete obaveze i da puste Avganistance da slobodno napuste zemlju ako to žele.

Takodje bi moglo da se razgovara o koordinisanju odnosa prema privremenoj talibanskoj vladi predstavljenoj juče, u kojoj nema nijedne žene niti ijednog člana koji nije taliban a ministra unutrašnjih poslova tražu SAD zbog optužbi o terorizmu.

SAD su saopštile da su „zabrinute“ zbog sastava vlade, ali da će je procenjivati prema njenom delovanju. Američki zvaničnici su istakli da je još daleko bilo kakvo zvanično priznanje talibanske vlade.

Talibani su juče saopštili sastav nove vlade, a ministarske pozicije dobile su ličnosti koje su se u proteklih 20 godina isticale u borbi protiv SAD i njihovih saveznika. Novi premijer Hasan Akund je vodio talibansku vladu poslednjih nekoliko godina njihove vladavine Avganistanom. Vrhovni lider talibana Hibatulah Akunzada zatražio je od nove avganistanske vlade da primeni šerijatsko pravo.

Talibani su se vratili na vlast 20 godna pošto ih je koalicija predvodjena SAD-om svrgnula. Medjunarodna zajednica od njih očekuje neku promenu u vladavini u odnosu na pre 20 godina, a oni su se obavezali da će poštovati prava žena, čega nije bilo kada su prethodno bili na vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.