U trendu

SAD: Članice STO da podrže odricanje od prava na vakcinu

VAŠINGTON – Bela kuća pozvala je sve članice Svetske trgovinske organizacije (STO) da podrže odricanje od intelektualne svojine za vakcine protiv kovida-19.

„Potrebno nam je da svaka članica STO takođe ubrza i podrži odricanje od intelektualne svojine, a svaka kompanija mora ambiciozno i hitno sada da proširi proizvodnju“, rekla je u četvrtak portparolka Bele kuće Kerin Žan Pjer novinarima, prenosi Rojters.

Godinu dana nakon što su Južnoafrička Republika i Indija predstavile predlog za privremeno odricanje od prava intelektualne svojine na vakcine i terapije protiv kovid-19 u STO, pregovori nisu uspeli da postignu bilo kakav napredak.

Više od 100 zemalja koje podržavaju izuzeće kažu da bi to pomoglo u spasavanju života, tako što bi zemljama u razvoju dozvolilo da proizvode vakcine protiv kovida 19, ali Evropska unija i nekoliko zemalja, uključujući Švajcarsku, i dalje se protive.

Američki predsednik DŽozef Bajden promenio je prethodnu poziciju SAD, i podržao ovaj predlog u maju, ali napredak do sada nije postignut.

STO planira da na svojoj ministarskoj konferenciji u Ženevi od 30. novembra do 3. decembra postigne dogovor o globalnom odgovoru na pandemiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar