U trendu

SAD: Demokrate obećavaju jaču kontrolu oružja

VAŠINGTON – Nakon što je 12 osoba ubijeno u napadu u kalifornijskom kafiću, američke demokrate u Predstavničkom domu Kongresa obećavaju da će povećati kontrolu oružja.

Kako navodi AP, demokrate, koje su osvojile većinu u Predstavničkom domu nakon osam godina, planiraju pojačanje „pozadinskog“ proveravanja osoba koje kupuju naoružanje i zabranu jurišnih pušaka.

„Američki narod zaslužuje prava dela kako bi se okončale dnevne epidemije nasilja oružjem koje odnose živote naše dece na kampusima i ulicama“, izjavila je Nensi Pelosi, kandidatkinja za predsedavajuću Predstavničkog doma.

Kako navodi agencija, Pelosi će se zalagati za ukidanje okvira visokog kapaciteta i privremeno oduzimanje oružja ljudima koji se smatraju „rizikom“ po sebe i druge.

Agencija ocenjuje da bi ove mere mogle da naiđu na podršku u predstaničkom domu, ali da će republikanci, kao i predsednik Donald Tramp koji je obećao da će očuvati Drugi amandman američkog Ustava, pružiti otpor.

Kontrola naoružanja je veliki problem u SAD, a o sličnim merama se razmatralo i nakon masovnog ubistva u Las Vegasu 2017. godine kada je život izgubilo 58 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar