U trendu

SAD: Diskriminacija Roma, pritisak na novinare problemi u Srbiji

Američki Stejt department objavio je izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu prema kome je 2014. godina bila obeležena patnjama i zlostavljanjem suviše velikog broja ljudi.

U izveštaju se posebno osuđuje nasilni ekstremizam i potpuno nepoštovanje ljudskih prava i života od strane grupa, poput Islamske države, pakistanskog Talibana i Boko Harama. Takođe se ističe da vlade Kine, Egipta, Eritreje, Etiopije, Irana, Rusije i Sudijske Arabije, pored ostalih, nastoje da ograniče slobodu i otvorenost medija i razvoj građanskog društva.

Predstavljajući izveštaj u četvrtak, državni sekretar Džon Keri je rekao da su za patnje i zlostavljanje odgovorne terorističke grupe koje koriste verske podele da bi promovisale svoju ideologiju, kao i vlade poput sirijske, koje deluju u ime borbe protiv terorizma.

Za Srbiju se u izveštaju konstatuje da se najozbiljnija kršenja ljudskih prava odnose na diskriminaciju i socijalno nasilje protiv pripadnika manjinskih grupa, posebno Rome, dok su primetni i maltretiranje novinara i pritisak u pravcu auto-cenzure, korupcija u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i nekim granama vlasti, a ukazuje se i na nenefikasan pravni sistem, dugi periodi pritvora pre suđenja, loš tretman zatvorenika.

Govoreći o slobodi okupljanja u Srbiji u izvestaju se navodi da vlast generalno postuje to ustavno pravo, kao i slobodu političkog, sindikalnog i drugog udruživanja, a poštuje se i sloboda kretanja.

Takođe se navodi, da vlada sarađuje sa UNHCR-om u obezbeđenju zaštite i pomoći interno raseljenim licima, izbeglicama, tražiocima azila, apatridima i drugim osobama.

Vašington, takođe, ukazuje da se dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU nastavlja u Briselu, dodajući da su „administrativne strukture severa Kosova delimično integrisane u nacionalnu administraciju“, a da su nerešeni sporazumi o Zajednici srpskih opština, o telekomunikacijama i integraciji pravosudnog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.