U trendu

SAD domaćin sastanka 40 zemalja u Ramštajnu

BERLIN – Sjedinjene Američke Države su u svojoj vojnoj bazi Ramštajn u blizini Frankfurta danas organizovale sastanak više od 40 zemalja koje nastoje da obezbede neometano dostavljanje oružja Ukrajini.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, domaćin događaja, koji je ranije, prilikom posete Kijevu, obećao dodatnu vojnu podršku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, izjavio je da „Ukrajina veruje da može da pobedi“, prenosi Rojters.

General američke vojske Mark Mili naveo je da je ključni cilj sastanka koordinacija sve veće bezbednosne pomoći Kijevu koja uključuje teško naoružanje, poput haubica, kako bi se sprečili Ruski napadi na istok Ukrajine.

Američki zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, procenili su da su mnoge ruske jedinice iscrpljene, a neke imaju gubitke od čak 30 odsto.

Britanija procenjuje da je u sukobu poginulo oko 15.000 ruskih vojnika i da je uništeno 2.000 oklopnih vozila, uključujući oko 530 tenkova, kao i 60 helikoptera i borbenih aviona, naveo je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

Rusija je do sada prijavila 1.351 poginulih i 3.825 ranjenih vojnika, navodi Rojters.

Ruska vojska i dalje ima tehnološku i brojčanu prednost u odnosu na ukrajinske snage, a pokazala je da je spremna da nastavi da uvodi još vojnika i opreme u borbu, izjavili su američki zvaničnici.

Moskva ekonomski može sebi da priušti vođenje dugog rata u Ukrajini uprkos sankcijama Zapada, saopštili su na sastanku stručnjaci za odbranu i ekonomisti.

Sa svoje strane, Ukrajina se može pohvaliti visokim moralom, kreativnom i prilagodljivom taktikom na bojnom polju i poznavanjem terena, kao i oružjem i obaveštajnim podacima koje dobija od SAD-a i njegovih saveznika, navedeno je na sastanku.

Nemačka je prvi put najavila isporuku teškog naoružanja Ukrajini, saopštila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht u Ramštajnu, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.