U trendu

SAD formiraju timove za ZB, pojačavaju političko prisustvo

NJUJORK – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da SAD trenutno formiraju timove koji će se baviti Zapadnim Balkanom i da očekuje da će ta zemlja već u narednim danima ili nedeljama posvetiti veću pažnju političkim pitanjima i provokacijama u regionu.

Brnabićeva je to izjavila srpskim medijima posle sastanka sa podsekretarkom za politička pitanja u Stejt departmentu Viktorijom Nuland, sa kojom je razgovarala i o trenutnoj situaciji na KiM.

Premijerka je ocenila da je taj sastanak bio odličan, iskren i otvoren.

„Amerika je u procesu formiranja timova koji će se baviti Zapadnim Balkanom. To je kod njih ta smena generacija koja se trenutno dešava i očekujem svakako da će u narednim danima i nedeljama imati i veće američko prisustvo i veću njihovu pažnju političkim pitanjima i svim provokacijama koje se dešavaju“, navela je Brnabićeva.

Takođe, istakla je da Srbija ima veliku podršku SAD na putu evropskih integracija.

Kako je rekla, Nulandova se interesovala na sastanku o tome šta Srbija očekuje od slovenačkog predsedavanja EU do kraja ove godine.

„Zatim, šta očekujemo od razgovora sa evroparlamentarcima oko izbornih uslova i da ukoliko se nastavlja reforma u oblasti vladavine prava, da ćemo imati u razgovoru između SAD i EU, jaku podršku SAD. Jako dobar razgovor sa osobom koja utiče na to kako izgleda politika SAD na Balkanu, a ne osobom koja izvršava tu politiku. Juče (u četvrtak) sam kasno uveče imala dobre sastanke na marginama (Generalne skupštine UN) i sa (austrijskim) kancelarom Sebastijanom Kurcom, kao i odličan sastanak sa ministrom spoljnih poslova Finske, čija nam je podrška izuzetno važna za evropske integracije“, navela je premijerka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.